neljapäev, 9. aprill 2020

PUUVILJA MULAAŽ


Mulaaž on mingi eseme tõetruu jäljendus. tavaliselt tehakse neid kipsist või vahast, aga saab ka teisiti. Kõik pildil kujutatu on lihtsalt jäljendus.



Vajaminevad vahendid: vahtplasti tükk (näiteks elektroonika pakkematerjal, vt 2), paberinuga, liivapaber, paber, liim (PVA, mitte liimipulk), liimipintsel (vt 1) ja värvimiseks guašš- või akrüülvärvid.



Vali endale eeskujuks puuvili- õun, pirn, mandariin või mingi muu (köögivili sobib ka). Suurema tüki saamiseks liimi mitu vahtplasti kihti kokku (vt 3) ja lase liimil kuivada. 

Järgmisena hakka ettevaatlikult noaga vahtplasti tükki puuvilja sarnaseks lõikama. Alusta lõikamist suuremate tükkidena kuni jõuad väiksemate detailideni (vt 4). Jälgi milline on just sinu puuviljale omane kuju, kus on lohud või muhud. Lõpuks nühi teravamad nurgad ja konarused liivapaberiga maha (vt 5). Liivapaberi asemel sobib ka vana küüneviil.



Siledaks nühitud vorm kleebi üle väikeste rebitud paberitükikestega (vt 6). Sobivam on õhuke ajalehepaber. Tükke on vaja panna nii palju, et nende vahelt lõpuks enam vahtplasti näha ei ole. Lase seejärel liimil kuivada.

Kui liim on kuivanud, värvi oma looming sobivate värvidega. Kui kasutad guaššvärve, võid pärast kuivamist töö veel PVA liimiga üle pintseldada, saad läikiva niiskuskindla pinna.

Sellised puuvilju kasutatakse näiteks teatrietendustes.
Saad endale teha terve kollektsiooni mulaaže ja katsetada ka muud peale puuviljade.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar